Ste že slišali za Sveto jamo in pokopališče školjk?

 

V četrtek, 14. oktobra, smo se dijaki 4. NE in 4. NR udeležili ekskurzije na Kras in v slovensko Primorje.
Najprej smo se odpravili na Kraški rob, grad Socerb, kjer nas je presenetil razgled v lepem vremenu – na desni strani Trst, na levi Koper.
Prijazna vodiča sta nam predstavila veliko zanimivosti. Med njimi tudi, da Kraški rob ni samo državna meja, temveč ločuje tudi dve različni kamnini, fliš in apnenec.

Nekaj sto metrov stran smo ob vhodu v Sveto jamo opazili kropilnik, saj je vhodna dvorana jame tudi nekdanja cerkev.  V jami je bila dijakom zanimiva vinska klet grofa Petačija (lastnika gradu). Legenda govori, da se mu je vino pokvarilo, ker je kraj preveč svet.

Po kratkem premoru v Kopru nas je avtobus zapeljal skozi Luko Koper. Imeli smo srečo, da smo bili stota skupina vodenih ogledov, kar je pomenilo brezplačen ogled.

Z vstopom v to območje prečkamo državno mejo in ker je pristanišče izven EU, smo morali predložiti št. osebnega dokumenta.

Vodič g. Purič nam je predstavil delovanje Luke Koper in vse njene terminale. Zanimivo je, da je obala zgrajena na železnih nosilcih, ki so zabiti do 55m globoko v morsko dno. S tem dosežejo enakovredno trdnost živi skali.

 

Za zaključek sta nas vodiča usmerila še do pokopališča školjk v Ankaranu. Mnogi smo prvič videli plažo, na kateri skoraj ni bilo drugega kot školjke. Školjčišče je nastalo po poglobitvi morja zaradi gradnje drugega pomola Luke Koper. V zaliv so odložili blato z morskega dna, morje ga je izpralo in ostalo je pravo bogastvo.

 

Sprva nas je nekaj dijakov mislilo, da bo ekskurzija nezanimiva, a misliti zares pomeni nič vedeti. Za vsakega posameznika se je našlo nekaj zanimivega. V Luki Koper smo med drugim dojeli, kako velike potrebe ima civilizacija, kot jo danes poznamo…

 

 

Tine Kobal

Predstavnik dijakov ERŠ