Dijaki 4. Ra smo se skupaj z dijaki 4. Ae in 4. Nr med 23. in 25. oktobrom udeležili ekskurzije v Münchnu.

Naše potovanje smo začeli z obiskom koncentracijskega taborišča Dachau, ki je nastal iz zapora za politične nasprotnike nacističnega režima. Tam smo si ogledali tudi muzej in njegovo zgodovino, spoznali življenje v taborišču, različne narodnosti zapornikov … Kar smo videli, nas je zelo pretreslo. Vedeli smo, kakšne grozote so se dogajale v koncentracijskih taboriščih, vendar stati na zemlji, kjer je izgubilo življenje na tisoče ljudi brez konkretnega razloga, je nekaj popolnoma drugega.

Nato smo se zapeljali v mesto München. Peljali smo se mimo kulturnih spomenikov,  kot je na primer slavolok zmage, postavljen po Napoleonovem porazu. Ustavili smo se pred pivovarno Hofbräuhaus, ki je bila v preteklosti v lasti bavarske kraljeve družine. V stavbi je zdaj tudi gostilna, kjer je mogoče naročiti pivo, klobase in druge dobrote. Ogled smo zaključili na Marijinem trgu (nemško Marienplatz) pred novo mestno hišo. Imeli smo uro prostega časa, nato pa smo se se odpravili v hostel.

Naslednji dan je sledil ogled tovarne BMW v Dingolfingu. Imeli smo voden ogled skozi ogromno poslopje. Na zanimiv način nam je bila predstavljena proizvodnja avtomobilov in koncept izdelave. Po končanem ogledu nas je čakala še Allianz arena. Navdušila nas je njena akustičnost, saj ob dovolj velikem hrupu pride do odmevov, ki ustvarijo prijetno doživetje. Za konec dneva nam je ostal še BMW svet, kjer smo si ogledali modele avtomobilov in motorje ter nove prototipe.

Zadnji dan nam je ostal še ogled tehničnega muzeja. Ta vsebuje razstave fizikalnih pojavov, genetike, zgodovine računalništva, matematičnih zank, ladjedelstva, astronomije in drugih področij. Tu so bile tudi sodobne teme, kot so navidezna resničnosti in težave z okoljem. Na žalost je trajal ogled le dve uri, kar ni bilo niti približno dovolj, da bi videli večino muzeja.

Na poti domov smo se ustavili še v Salzburgu v Avstriji, kjer smo si ogledali Hangar 7. Tam so zbrana zgodovinska letala, helikopterji in dirkalne formule. Hangar 7 je v lasti ustanovitelja Red Bulla. Izvedeli smo, da je v tej stavbi restavracija Ikarus, ki ima Michelinovo zvezdico.

Komentar udeleženega dijaka 4.Ra, Teneja Muzice:

»Ogledali smo si mnogo krajev in stavb, vendar mi je med njimi izstopal Hangar 7. Obiskali smo ga na poti domov in kljub temu da smo preživeli tam manj kot uro, mi je bilo najbolj posebno. Kot ljubitelju dirkalnikov in motorjev je bilo res prijetno v živo videti avtomobile in motorje, ki so namenjeni za dirkališče. Razstavljeno je bilo mnogo vozil, od letal do prototipnih dirkalnikov.«

 

Avtorji: Natan, Luka, Jure, Blaž in Tenej

Slikal: Zdenko Šušmelj